< Back to Home

Auto, Trein of Speedbike ?

Stephan van Reisen, projectmanager Deloitte, vertelt over zijn e-bike ervaring

Ik heb de keuze om vanuit mijn woonplaats Hilversum op een aantal manieren naar mijn werk in Zuidas te reizen. Sinds kort is de speedbike daar bijgekomen. Via de het fietsplan van mijn werkgever, Deloitte, heb ik in maart een speedbike aangeschaft. Fietsen leek me leuker dan in de file staan of in een volle trein te stappen. Het voorjaar zat eraan te komen, dus wat betreft het weer hopelijk een mooie periode voor de boeg.

Inmiddels heb ik 1700 km op de teller staan, alleen met woon-werk verkeer.  De rit is een kleine 35 kilometer enkele reis over een geweldig mooie route. Ik kan ook wel een kortere route kiezen, maar die is wat minder aantrekkelijk.  Een paar kilometer meer maar dan langs een slingerend riviertje, de Waver en de Amstel, is het mij wel waard. Daar doe ik ongeveer een uur over, bijna net zolang als met de auto met files (soms zelfs sneller!) of met de trein.

Ik ben er laaiend enthousiast over, had nooit gedacht dat ik zo'n afstand zou gaan fietsen naar mijn werk, maar met een speedbike is het toch anders. Het is heerlijk om snel over de weg te zoeven, te bewegen en aan je conditie te werken. 's Avonds na het werk even je hoofd leegrijden en lekker opgefrist thuiskomen, heerlijk! Uiteraard moet je goed opletten en anticiperen op het gedrag van de overige weggebruikers, omdat ze niet in de gaten hebben dat je zo snel gaat.  Verder zijn overstekende eenden is zo'n beetje het gevaarlijkst wat ik tegen ben gekomen.

Als je een cirkel van 35 kilometer rondom Zuidas trekt, zal het je verbazen hoeveel Zuidassers binnen die cirkel zullen wonen. En jij, hoeveel kilometer woon jij van je werk ? Ga jij de uitdaging aan en genieten van de prachtige fietsroutes in plaats van te staren naar de achterlichten van je voorganger of van de overvolle trein?

Tekst: Stephan van Reisen